Belangrijke Side Links

(Loco)Regionale Technieken

Belangrijke Informatie

Er is een overzicht van de meest voorkomende ingrepen. Hierdoor krijgt u een beter inzicht waarom voor een bepaalde anesthesie techniek wordt gekozen.

De Informatie

Voor een operatie wordt u beoordeeld door een anesthesioloog. Het is daarbij belangrijk geen informatie achter te houden. Informatie die u niet van belang vindt kan wel degelijk van levensbelang zijn. Het gaat hierbij om uw eigen veiligheid.

Uw anesthesioloog zal de vorm van anesthesie met u bespreken. Er zijn meerdere technieken van anesthesie mogelijk.

➟ Wat is Anesthesie?

Volg de instructies die u van de anesthesioloog krijgt nauwgezet op. Deze instructies zijn specifieke aanwijzingen die u krijgt om uw operatie veilig te kunnen ondergaan. Het is onveilig om hier zelf veranderingen in aan te brengen.

➟ Disclaimer

Het gebied van de Borstkast en Borst(en)

 

Algemeen

Een operatie van het gebied ter hoogte van de borstkast gebeurd meestal onder algehele narcose. Afhankelijk van de soort ingreep zijn de pijnsensaties na de operatie verschillend. Indien het een kijkoperatie betreft of een ingreep aan de spieren valt de pijn enigszins mee. Bij een open longoperatie is de pijn veel erger. Hierbij is het meestal noodzakelijk om door de spieren heen te opereren. De spieren worden hiervoor doorgenomen en aan het einde van de ingreep weer aan elkaar gehecht. Vaak wordt er in dat geval een aanvullende pijnbehandelingstechiek toegepast.

Bij dit gebied behoren ook de ingrepen aan de borst(en). In veel gevallen is het afdoende om zonder een aanvullende pijnbehandelingstechniek de post-operatieve pijn te bestrijden. Bij grote ingrepen aan aan de borst(en) waarbij veel pijn te verwachten is wordt dit wel toegepast.

 

Aanvullende pijnbehandelingstechnieken van de Borstkast en Borst(en)

 

PCA: Patient Controlled Anesthesia

De eenvoudigste methode is een pijnpomp die u zelf kunt bedienen, de zogenaamde PCA (Patient Controlled Anesthesia). Deze pijnstilling is met name voor de eerste 3 dagen na de operatie en wordt door ons alleen in het ziekenhuis toegepast. U mag de pijnpomp alleen zelf bedienen, hetgeen meteen ook de beperkende factor is. U moet hiertoe wel in staat zijn. Het voordeel van de PCA is dat u zichzelf nooit kunt overdoseren, maar wel meteen de pijn kunt stillen als u het voelt komen opzetten.

 

Locoregionaal

Een andere methode is de locoregionale methode. Hierbij wordt het gebied borstkast regionaal verdoofd. Dit gebeurd vaak door een catheter in de epiduraalruimte in te brengen aan de rugzijde, daar waar de zenuwen ontspringen en naar voren lopen richting het borstbeen. Deze epidurale anesthesietechniek wordt toegepast voordat u onder narcose wordt gebracht en blijft meestal een 3 tal dagen zitten. Door de catheter wordt dan een pijnstiller continue toegediend middels een pompje. Het voordeel is dat u hierdoor minder pijn heeft en beter kunt doorzuchten. Dit geeft op haar beurt weer minder kans op een longontsteking. Een andere mogelijkheid is om de catheter onderhuids achter te laten ter hoogte van het litteken. Ook nu wordt er middels een pompje de eerste 2 dagen na de operatie een pijnstiller continue toegediend. Met name de eerste 2-3 dagen doen vaak het meeste pijn. door deze technieken toe te passen zult u gedurende die periode evident minder pijn ervaren netgeen uw herstel ten goede komt.


Design by LiemBrothers BV