Belangrijke Side Links

(Loco)Regionale Technieken

Belangrijke Informatie

Er is een overzicht van de meest voorkomende ingrepen. Hierdoor krijgt u een beter inzicht waarom voor een bepaalde anesthesie techniek wordt gekozen.

De Informatie

Voor een operatie wordt u beoordeeld door een anesthesioloog. Het is daarbij belangrijk geen informatie achter te houden. Informatie die u niet van belang vindt kan wel degelijk van levensbelang zijn. Het gaat hierbij om uw eigen veiligheid.

Uw anesthesioloog zal de vorm van anesthesie met u bespreken. Er zijn meerdere technieken van anesthesie mogelijk.

➟ Wat is Anesthesie?

Volg de instructies die u van de anesthesioloog krijgt nauwgezet op. Deze instructies zijn specifieke aanwijzingen die u krijgt om uw operatie veilig te kunnen ondergaan. Het is onveilig om hier zelf veranderingen in aan te brengen.

➟ Disclaimer

Het gebied van het Bovenbeen

 

Algemeen

Een geplande operatie van het bovenbeen gebeurd meestal onder spinaal anesthesie. Ook is het mogelijk om hiervoor algehele narcose te ondergaan. Afhankelijk van de soort ingreep zijn de pijnsensaties na de operatie verschillend. Indien het een kijkoperatie betreft of een ingreep aan de spieren valt de pijn enigszins mee. Bij een vervanging van het complete heupgewricht is de pijn veel erger. Vaak wordt er in dat geval een aanvullende pijnbehandelingstechiek toegepast.

 

 

Aanvullende pijnbehandelingstechnieken van het Bovenbeen

 

PCA: Patient Controlled Anesthesia

De eenvoudigste methode is een pijnpomp die u zelf kunt bedienen, de zogenaamde PCA (Patient Controlled Anesthesia). Deze pijnstilling is met name voor de eerste 3 dagen na de operatie en wordt door ons alleen in het ziekenhuis toegepast. U mag de pijnpomp alleen zelf bedienen, hetgeen meteen ook de beperkende factor is. U moet hiertoe wel in staat zijn. Het voordeel van de PCA is dat u zichzelf nooit kunt overdoseren, maar wel meteen de pijn kunt stillen als u het voelt komen opzetten.

 

Locoregionaal

Een andere methode is de locoregionale methode. Hierbij wordt het gebied van het bovenbeen regionaal verdoofd. Dit kan door plaatsen van een catheter die onder de huid wordt achter gelaten. Door deze catheter vervolgens een pijnstiller continue toegedient om de eerste 2 dagen te overbruggen. Met name de eerste 2 dagen is de wondpijn het ergst. Door de locoregionale anesthesietechniek wordt juist deze periode minder pijnlijk voor u.


Design by LiemBrothers BV